Under vintern gläds många som gillar att åka långfärdsskridskor. Intresset för en utflykt på skridskor är stort, men det finns mycket att tänka på kring utrustning för en rolig och säker tur på isarna.
I den här artikeln har vi på Stavguiden sammanställt tips och råd från bland andra Friluftsfrämjandet angående utrustning för långfärdsskridskor.
Förberedelser för att åka långfärdsskridskor
Att åka långfärdsskridskor sker aldrig utan risk, men med rätt kunskap, utrustning och sällskap kan man öka chansen till en trygg och lyckad tur.
De allra flesta skridskoåkare vet att isdubbar runt halsen är ett ”måste”, men det är tyvärr inte lika vanligt att man har med sig ytterligare utrustning, så som ispik, ryggsäck och livlina.
– Utgå inte från att isen håller bara för att du ser att människor vistas på den, säger Ylva Schöldberg, som är skridskoledare för Friluftsfrämjandet i Stockholm.
– Att åka långfärdsskridskor på naturis kräver egna förberedelser; kunskap, utrustning och sällskap. Känner du dig bara lite osäker? Följ med på en ledarledd tur!
Bra utrustning för långfärdsskridskor:
- Ispik eller skridskostavar
- Livlina (inklusive förlängningsband och karbinhake)
- Ryggsäck med midjerem och grenrem
- Isdubbar med visselpipa
- Vattentätt packat ombyte, både jacka och byxor, förstärkningsplagg och matsäck
- Hjälm och solglasögon
- Två kompisar (eller gärna ett helt gäng!)
Tänk på vilka bilder du lägger upp i sociala medier
Förutom att själv förbereda sig och sina närmsta väl, finns det fler saker du kan göra för att öka säkerheten på isen, för alla.
– Att dela med sig av en härlig upplevelse på sociala medier är det många som gör – och det inspirerar! Väl värt att komma ihåg är vad vi förmedlar med vår bild, just för att andra inspireras av den.
– Visar vi att vi har rätt utrustning, är vi flera minst tre i gruppen? Vi kan alla hjälpas åt att sprida säkerhetstänket i både bilder vi själva lägger upp, och genom att samtala kring bilder vi dyker på i sociala medier, säger Ylva Schöldberg.
Till skridskoturen – därför ska du ha med dig…
Sällskap
Att åka flera stycken är ju oftast roligare än att åka själv tycker många, och det är ju en anledning i sig. På långfärdsskridskoturen är det också din bästa livförsäkring. Ute på isen är ditt sällskap din yttersta trygghet ifall något går fel.
Ifall du själv, eller någon av dina kompisar går igenom isen och inte kan ta sig upp kan de andra hjälpa till; en rädda, en larma (eller om två åker i så är det en kvar).
Håll avståndet till varandra, så att ni inte åker i allihop på en gång…
Ispik eller skridskostavar
Ispiken har två användningsområden. Den viktigaste är som skridskoåkarens känselspröt för isbedömning. Med övning kan du lära dig att med några slag bedöma isens kvalitet och tjocklek.
Det andra användningsområdet är till stakning och balanshjälp i motvind och på svåråkt underlag.
Isdubbar
Isdubbarna ska sitta högt upp under hakan för att inte hänga och slänga, och för att du ska nå dem lätt om du hamnar i vattnet. Löst hängande isdubbar kan ge skador i ansiktet vid framåtfall.
Ha gärna en visselpipa ihop med isdubbarna om du behöver påkalla uppmärksamhet.
Ryggsäck
Om du hamnar i vattnet är ryggsäcken din flytväst, och utan lina är det väldigt svårt att få hjälp att komma upp på isen igen, så båda är helt nödvändiga när du åker på naturis.
Ryggsäcken ska innehålla ett vattentätt packat ombyte, förstärkningsplagg och matsäck. Den fungerar som dels som flythjälp om du plurrar och även i viss mån som huvudskydd om du skulle råka falla bakåt. Att ha hjälm är dock det allra bästa skyddet för huvudet.
Ryggsäcken ska vara lågt placerad för att inte störa balansen och för att fungera bra som flythjälpmedel. Det är viktigt att den sitter tajt på ryggen.
Ombyte
Ombytet i ryggsäcken ska vara komplett, det vill säga; även innehålla jacka och byxor. Att åka hem i en blöt jacka är inget att rekommendera.
Kom ihåg att när du behöver ditt ombyte så kommer du att vara blöt och kall. Därför är det bra att packa i ett system med början uppifrån och avslutas med byxorna underst som gör det lätt att byta om utan att blöta ned de torra kläderna.
Det tyngsta packar du närmast kroppen och långt ned i säcken.
Livlina (räddningslina)
Livlinepåsen placeras utanpå ryggsäcken så att den går att nå den även då man ligger i vattnet. Den lösa änden fästs i ryggsäckens midjerem med hjälp av ett förlängningsband.
Det sker en del tester med att ha livlinans fäste i brösthöjd vilket underlättar när man drar upp en person som inte kan hjälpa till. Testa vad du tycker är bäst när du provplurrar nästa gång.
Bandet löper framför kroppen och kan med fördel fästas i ryggsäckens axelrem på ett sätt så att den inte är i vägen men ändå lätt kan tas loss.
Ungefär mitt på förlängningsbandet, i axelhöjd på framsidan, fäster man en stadig karbinhake. Om du får en lina kastad till dig fäster du dess ögla i karbinhaken. Då kan kamraterna dra upp dig också om du inte orkar hålla i linan.
Obligatorisk utrustning för långfärdsskridskor på SSSK:s turer
Stockholms Skridskoseglarklubb har en rad obligatoriska saker som måste vara med om man ska delta i deras turer.
Obligatorisk utrustning:
- Flythjälp i form av ryggsäck med midjebälte och grenrem eller benslingor.
- Fullständigt ombyte, utom skor, i vattentät packning. Plastpåsar för att hålla fötterna torra i blöta skor.
- Räddningslina som kan nås och kastas utan att du tar av dig ryggsäcken. Räddningslinan ska med ett förlängningsband vara fäst i ryggsäckens midjebälte eller i en bröstsele. På förlängningsbandet ska det finnas en karbinhake, godkänd för klättring, fäst i axelhöjd.
- Dubbelpik eller enkelpik och extrastav.
- Isdubbar.
- Visselpipa
Rekommenderad utrustning:
Följande utrustning är inte obligatorisk, men rekommenderad av SSSK.
- Hjälm, armbågsskydd och knäskydd.
- Mobiltelefon i vattentät förvaring och med fulladdat batteri.
- Grundläggande sjukvårdsutrustning med sårförband, kompresser, skavsårstejp och gärna smärtstillande tabletter.
- Verktyg och reservdelar för din egen utrustning.
- GPS och karta.
- Kontokort eller kontanter för oförutsedda utgifter.
SVT: Stort intresse (2021)