Löparstavar 2024 – Guide till bäst stavar för löpning!
Att välja rätt löparstavar när man ska springa med stavar är A och O för att lyckas med träningen. Väljer du kvalitativa stavar för din löpning kan du vara säker på att de även fungerar utmärkt som vandringsstavar.
Vi på Stavguiden hjälper dig att hitta rätt löparstavar.
PS. Jag som skrivit den här guiden springer med Black Diamond Distance Carbon FLZ. De funkar fint både i fjällen, Hammarbybacken och alperna!
Black Diamond Distance Carbon Flz är Black Diamonds premiumstavar för helt justerbar, ihopvikbar prestanda. De anpassningsbara vandringsstavarna har 100% kolfiberkonstruktion, FlickLock Pro-justering och ett skaft i tre sektioner.
Fortsätt läsa guiden för nyttiga tips om löparstavarnas optimala längd, vikt och hur du kan träna med dem!
Därför ska du ha löparstavar
Genom att springa med stavar aktiveras flera stora muskelgrupper; man arbetar med bålen på ett helt annat sätt än vid ”vanlig” löpning, vilket är tacksamt för den som tycker om att åka längdskidor på vintern.
Löparstavar är utmärkt för att ”hufsa” med långa kliv i svagt lutande uppförsbacke, men tänk på att du inte bör använda vanliga längdstavar, utan istället särskilda löparstavar – vilka vi ska gå igenom i den här guiden.
Upp till 62% rabatt
Lagerrensning – passa på!
Upp till mer än 60% rabatt på kläder, skor och utrustning. Ta tillfället och beställ...Show More
Upp till mer än 60% rabatt på kläder, skor och utrustning. Ta tillfället och beställ från den ledande outdoorbutiken på nätet. Show Less
Terränglöpning med stavar är bra träning
Terränglöpning med stavar ger bra variation för både kropp och knopp. Den mentala aspekten ”att tänka på någonting annat än själva löpsteget” ska inte underskattas.
Lite senare i den här guiden kommer du hitta referenser till en del av den forskning som visar hur löpning med stavar påverkar träningseffekten. Som ”teaser” kan sägas att vanlig stavgång – i jämförelse med raska promenader utan stavar – ökar syreupptagningsförmågan.
I korta drag kom studierna fram till fem klara fördelar när det gäller löpträning med stavar.
5 positiva effekter av att springa med stavar
Minskad belastning på benmuskler och leder
Förbättrad hållning och ökat driv
Ökad balans och stabilitet på tekniska stigar
Bättre rytm och ökad stegfrekvens
Mental avlastning vid träning efter skador
De bästa löparstavarna passar utmärkt till kuperade terrängspår där du vill ha ett extra ”driv” och aktivera bålen. Korta av stegen och hufsa i uppförsbackar så kommer träningsvärken som ett brev på posten.
Söker du stora utmaningar och vill springa i alperna kan ett par stavar spara mycket kraft när du ska ta dig långa sträckor uppför. Då är inte stavarnas funktion primärt att öka motståndet, utan att istället avlasta så att du orkar längre.
Vad ska jag tänka på när jag väljer löparstavar?
Längd på stavar
Vikt och utformning (till exempel om stavarna ska vara hopfällbara)
Material i staven och hur handtaget är format
Andra saker att tänka på när du väljer löparstavar är sådant som pris, hållfasthet och varumärke.
En annan sak som är bra att tänka på är om stavarna har utbytbara stavspetsar eller inte. Springstavar slits mer vid terränglöpning jämfört med hur slitaget är under en vandring.
Ett hårt underlag – till exempel steniga stigar och berghällar – sliter mer på stavarnas spetsar. Ska du springa på asfalt med löparstavar rekommenderas mjuka stavspetsar med gummifot.
Stavguiden rekommenderar att du räknar ut rätt längd för löparstavar genom formeln [Din kroppslängd] x 0,67 = [Stavarnas längd]. Längden på stavarna bör med andra ord vara ungefär två tredjedelar av din kroppslängd.
Rekommenderad längd på löparstavar
Din längd
Uträknad stavlängd
Stavlängd (rek.)
150 cm
100,5 cm
100 cm
160 cm
107,2 cm
105-110 cm
170 cm
113,9 cm
110-115 cm
180 cm
120,6 cm
120 cm
190 cm
127,3 cm
125-130 cm
Längd på stavar för löpning bör vara ungefär två tredjedelar av din kroppslängd.
Om du inte vet hur lång du är ska du se till att armbågen är i ungefär 90 graders vinkel när du håller i stavarna framför dig.
OBS! – Att tänka på när du väljer längd på stavar
Det kan vara svårt att pricka in exakt den stavlängd du räknat fram, eftersom tillverkarna gör stavarna i förbestämda storlekar.
De vanligaste storlekarna på stavar för löpning är 100, 110, 120 och 130 centimeter, men variationer i stavlängd förekommer mellan olika varumärken.
Om du använder formeln [0,67 multiplicerat med din kroppslängd] och den uträknade stavlängden hamnar mellan två fabrikslängder behöver du fundera på om du vill ha för långa eller för korta stavar.
Tumregel längd på stavar:
Om du ska vandra med stavar är det bättre att ha precis din uträknade längd eller lite för långa stavar.
Om du ska springa med stavar bör du välja den uträknade stavlängden eller något kortare.
Det bästa är förstås att hitta en stavlängd som är så nära den uträknade längden som möjligt, men om du måste välja – ta en kortare storlek om det är löpning som är den primära aktiviteten.
Tänk på att ju mer uppför du planerar att gå eller springa, desto bättre är det med något för korta stavar. För långa stavar riskerar att slita på axlarna om backen eller berget är brant.
Att det blir exakt rätt på centimetern när man väljer längd på löparstavar är nästan en utopi. (Och även om du har precis rätt stavlängd kommer du mest troligt få viss träningsvärk efter de första träningspassen i alla fall.)
Vikt och utformning
Vikten av springa med lätta löparstavar
Om du håller i två par olika löparstavar kan det kännas som att vikten inte spelar någon roll.
”Hur mycket kan det skilja mellan ett par stavar som väger 284 gram istället för ett par som väger 334 gram?”, kanske du tänker.
Tänk dig då att du springer terränglöpning med respektive par stavar i 5 kilometer, och att det för enkelhetens skull motsvarar ungefär 5 000 steg. För varje steg lyfter du dina stavar.
Den totala vikten som belastar dina armar blir hela 250 kilo mer med stavar som väger 334 gram jämfört med de som väger 284 gram.
Att välja ett par lätta löparstavar kommer spara dig mycket energi, oavsett om du springer med stavarna i händerna eller har dem fastknäppta på löparryggsäcken.
Hopfällbara stavar eller inte?
Löparstavar som går att fälla ihop är smidiga att ta med sig och lätta att packa. Du kan till exempel fästa dem på din ryggsäck om du är på fjälltur – eller bära dem med dig under ett träningspass där du inte behöver dem hela sträckan.
Hopfällbara löparstavar ger en större frihet än stavar som är gjorda i ett (1) stycke.
Det finns både tvådelade och tredelade löparstavar. En delbar stav är ihålig och sitter ihop med en ”inplastad” och böjbar vajer, vilket gör att staven går lätt att sätta ihop.
När du vecklar ut staven passar delarna automatiskt och det enda du behöver göra är att låsa vajern med hjälp av en liten knapp under handtaget.
Vissa stavar fungerar som ett teleskop, där du fäller ut staven för att den ska få sin ordinarie längd (istället för att vika ihop den). De här ”utfällbara” stavarna kallas för teleskopstavar.
Generellt sett brukar teleskopstavar vara tjockare och tyngre än vikbara stavar, vilket gör att de i regel passar bättre för vandring eller stavgång, jämfört med löpning.
En nackdel med hopfällbara löparstavar är att de kan vara något dyrare än teleskopstavar eller stavar som är gjorda i ett (1) stycke.
Det sägs ibland att ihopfällbara stavar är mindre tåliga, men det är en sanning med modifikation eftersom stavarnas tålighet framförallt beror på vilket material de är gjorda av, snarare än om de är delbara eller ej.
Vill du kunna lägga undan dina stavar under träningspasset, ta med dem på en resa eller springa lopp med dem rekommenderar vi att du köper ett par som är hopfällbara och flerdelade.
Flexibiliteten är oftast värd sitt pris och lätta stavar underlättar mycket.
Springa med stavar – träningseffekter och fördelar
Löparstavar minskar belastningen
En av de första gedigna studierna gjorda på löpning med stavar publicerades 1981 av Dr. G. Neureuther. Rapporten visade att den som springer med stavar kan minska belastningen med upp till 5 kilo per steg, vilket ger många ton på varje träningspass.
Ett par decennier efter det att Neureuthers studie vunnit mark publicerades fler rapporter, som nu var mer omfattande och specialiserade på träningseffekterna.
Lori Bolt fann att löpning med stavar minskade böjningen i knäleden under stegets accelerationsfas. Dessutom ökade maxläget mellan höft-tå, vilket man menade berodde på att den motsatta armens stöd av staven (höger arm stödjer rörelsen för vänster ben och tvärtom).
Bolt underströk även att stötar på kroppen minskade (belastningen på ben och bål reducerades), men att detta skedde på bekostnad av att hastigheten samtidigt sjönk.
Kort sagt så menade Bolt med kollegor alltså att träning med löparstavar minskar belastningen, men samtidigt gör det svårt att springa riktigt fort (vilket kanske inte är så konstigt om man har ett par stavar i händerna!).
Stavar för löpning avlastar även utför
År 2000 gjorde Christopher Knight och Graham Caldwell en studie där man lät försökspersonerna springa på ett löpband med konstant motlut.
Deras arbete visade att personer som använde springstavar hade något högre hjärtfrekvens, men upplevde mindre ansträngning i benen. Steglängden blev kortare, men frekvensen ökade något.
Forskarna menade att det här var ett sätt för energiproduktionen att balansera mellan den ökade belastningen i överkroppen, med minskad belastning i underkroppen.
Ungefär samtidigt som Knight & Caldwell utförde sin studie på uppförslöpning undersökte Eric Müller och Hermann Schwameder effekterna av att springa med stavar i nedförsbacke. Det här var även något som Michael Bohne och Juliane Abendroth-Smith några år senare kom att studera.
I korthet kom bägge studierna fram till att när någon springer med stavar utför minskade belastningen på höft, knä och fotleder.
2011 gjorde Glyn Howatson och hans kollegor ett experiment där man lät en stor grupp frivilliga gå upp och ner för Mount Snowden i USA. Personerna som hade tilldelats stavar för utflykten upplevde en lägre ansträngningsgrad än de som gjorde strapatsen utan stavar.
Det visade sig även att de som använt stavar återhämtade sig bättre dagarna efter experimentet.
När det kommer till löparstavarnas effekt på syreupptagningsförmåga (VO2Max) visade Michael Saunders 2008 att både VO2Max och puls ökade hos personer som tränade med stavar, utan att de upplevde någon ökad subjektiv ansträngning.
Samma år som Saunders gjorde sina undersökning kom Matthieu Fossiac med en studie som visade att löpning med stavar inte signifikant ökade varken syreupptagningsförmåga eller hjärtfrekvens.
Det ska dock noteras att i Fossiacs arbete ”sprang” försökspersonerna på löpband med 20 (!) procents lutning.
En annan ”take-away” från den studien var att muskelaktiviteten i vaderna minskade med stavar, och att aktiviteten i armarnas muskler ökade med 95 procent, vilket kanske inte är så konstigt med en så extrem lutning…
Det skulle med andra ord kunna gå att säga att löpning med stavar minskar belastningen på musklerna (särskilt benen), men att pulsen ökar.
För den som vill träna med stavar för att gå ned i vikt kan kombinationen lägre belastning och högre puls vara åtråvärd.
Även långdistans- och extremlöpare (berg eller ultra) kan enligt studierna ha nytta av att springa med stavar för att under lång tid kunna ligga på en jämnare belastningsnivå.
Ökad träningseffekt även vid stavgång
När det kommer till studier om vandringsstavar och stavgång finns det betydligt mer forskning att tillgå än specifikt för löpning.
Vaida Sokelienë och Vida Cesnaitienè fann 2011 att promenader med stavar ökade hjärtfrekvensen med 15 procent jämfört med jämförbara promenader utan stavar. Siffrorna är i linje med vad Milan Kutek kom fram till året därefter i sin studie.
Petr Bahensky gjorde liknande tester och hans resultat visade ”bara” 4,5% i ökning.
Sägas ska dock återigen att många studier refererar till tester utförda på löpband, vilket skiljer sig mycket från träning i naturens förutsättningar, där framförallt ojämnt underlag, varierande väder och vind är till stavarnas fördel.
”Mycket effektivt för att öka den fysiska effekten av att springa”
2012 tilldelade European Athletics Innovation Awards en studie som tog ett samlat grepp kring fördelarna med att springa med stavar.
Hypotesen i arbetet var att träning med stavar, genom att minska påverkan och skador, samt att öka säkerhets- och träningseffekten, skulle ge flera fördelar vid löpträning – samtidigt som belastningen på ben och fötter minskade.
Författarna till studien, Tvrzník Aleš och Milan Kutek, fann (inte helt oväntat) mer intensiv andning och att bröst-, arm- och axelmuskler användes mer. Detta medförde att mer energi användes vid löpning med stavar, jämfört med löpning utan stavar.
Vad gäller belastningen på fötterna spelade primärt tempot in i resultatet.
Den prisade studien kom fram till att löpning med stavar minskar belastningen i underkroppen, sänker tempot något samt ger ”en subjektiv uppfattning om stabilitet”.
Det sistnämnda kunde deras tester inte styrka rent fysiologiskt, men den som tränar själv känner nog till att den mentala effekten inte ska underskattas.
Studien avslutade med konklusionen att löpning med stavar ”är mycket effektivt för att öka den fysiska effekten av att springa”.
Black Diamond är ett amerikanskt företag som tillverkar mängder av friluftsprodukter. Deras senaste version av Z-är nästan en tredjedel styvare än föregångarna.
Två stavar väger totalt endast 284 gram (110 cm) och den tredelade designen gör dem enkla att ta med sig när de här ihopfällda (36 cm).
🏃 Vad ska jag tänka på när jag väljer löparstavar?
Det viktigaste att tänka på är längden på stavarna. Även vikt och utformning kan vara bra att fundera över, till exempel om stavarna ska vara hopfällbara. Materialet kan vara viktigt för vissa, liksom handtagets utformning, stavens hållfasthet och om spetsarna ska vara utbytbara eller ej. Läs mer här på stavguiden.se eller gå direkt till Black Diamond Distance Carbon Flz Z, som blev Bäst i test när vi testade i Hammarbybacken.
📏 Hur långa ska stavar för löpning vara?
Stavguiden rekommenderar att du räknar ut rätt längd för löparstavar genom formeln (Din kroppslängd) x 0,67. Längden på stavarna bör med andra ord vara ungefär två tredjedelar av din kroppslängd. Läs mer och se tabell här på stavguiden.se/loparstavar.
Ja, redan 2012 tilldelade European Athletics Innovation Awards en studie som tog ett samlat grepp kring fördelarna med att springa med stavar. Enligt studien aktiverades flera stora muskelgrupper, där både armar och bål användes på ett helt annat sätt än vid “vanlig” löpning. Men som vanligt är det ju så att det man tränar på blir man bra på; löparstavar kommer inte göra dig till en snabbare friidrottslöpare, men att springa med stavar kan hjälpa dig i kuperad terräng, i berg- och ultralopp samt för att bränna extra kalorier. (Dessutom är det roligt att springa med dem som variation till vanlig löpning.)
❓ Hur fungerar en hopfällbar stav?
Tvådelade och tredelade stavar är ihåliga och sitter ihop med en ”inplastad” och böjbar vajer. När du vecklar ut staven passar delarna automatiskt och det enda du behöver göra är att låsa vajern med hjälp av en liten knapp under handtaget. Det finns även teleskopstavar, men dessa är inte lika bra för löpning då de i regel är tyngre.
⛰️ För vem är det bra att springa med stavar?
För den som vill träna för att gå ned i vikt kan kombinationen av lägre belastning och högre puls vara åtråvärd. Även långdistans- och extremlöpare (berg- eller ultra-) kan enligt studier ha nytta av att springa med stavar för att under lång tid kunna ligga på en jämnare belastning.