Att springa på kvällen eller natten med bästa pannlampa för löpning är ett utmärkt sätt att träna. Lampan gör det bättre för ögonen och det känns allmänt säkrare; du både ser bättre och syns bättre.
Men pannlampor kan vara knepiga om du inte är van vid att springa med dem. Här är några tips som hjälper dig att övergå från dagslöpning till pannlampsträning.
1. Mössa först, pannlampa sedan!
Ett vanligt misstag många gör är att de provar ut storleken på pannlampans band innan de har satt på sig en mössa eller ett pannband.
Det här gör att pannlampan sitter alldeles för tajt när väl mössan är på, vilket i sin tur gör att du lätt får huvudvärk. Särskilt illa kan det vara om du springer intervaller, då pulsen ökar så mycket att blodkärlen i huvudet, framförallt vid tinningarna, bultar.
Undvik dumma misstag – tänk efter först.
2. Batteriet, batteriet, batteriet…
Kontrollera batteriets livslängd innan du ger dig ut på din första nattrunda. Det finns inget värre än att komma halvvägs genom träningspasset bara för att upptäcka att lampan har dött!
Har du en uppladdningsbar pannlampa till dina löparpass ska du sätta som rutin att lägga den på laddning direkt då du kommer tillbaka från träningspasset.
3. Kitta dig med reflexer
Det kan aldrig bli för många reflexer när du springer på kvällen eller natten. Tänk särskitl på att det kan vara ljust då du sticker ut på träningspasset, men du vill ju synas hela vägen, och det kan ha blivit mörkt under passets gång.
Ös på med reflexer och använd gärna både reflexväst, magnetband och löpartights med inbyggda reflexer. Många vinterskor för löpning har också reflexmönster; se till att dojjorna är rena innan du sticker iväg.
4. Nattlöpning med pannlampa kräver planering
Se till så att du har både en plan A och en plan B innan du sticker iväg på ditt träningspass.
Säg gärna till någon i familjen eller skicka ett meddelande till en vän med ungefär vilken runda du ska springa och hur länge du blir borta. Det är bättre att vara på den säkra sidan.
Lada upp telefonen ordentligt och använd inte apparna i onödan under själva passet. Ibland när det är kallt ute kan telefonen ”dö” när man minst anar det, vilket sällan är särskilt energigivande. Och energi, det vill du spara på till löpningen!
Gillade du den här enkla texten ska du ta en extra titt på artikeln om att springa med stavar, eller gå direkt till guiden med de bästa löparstavarna. Bägge de texterna är lite mer fördjupande, vilket kan vara ett kul nästa steg här på Stavguiden!