Vasaloppet har tidigare bara delat ut medaljer i vissa lopp, men nu har ledningen beslutat att alla deltagare som fullföljer ska få medalj, oavsett lopp.
Att erhålla en medalj efter målgång är en viktig symbol för många deltagare i motionslopp. Medaljen blir ett kvitto på prestationen och ett minne både för sociala medier och byrålådan.
Från och med Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka 2020 kommer alla deltagare som fullföljer sitt lopp att få medalj. Syftet är enligt Vasaloppet att stärka ceremonin vid målgång och att alla ska uppmärksammas.
Vasaloppet meddelar också att den som inte vill ha någon medalj, till exempel av klimat- eller miljöskäl, kan välja att inte ta emot medaljen.
Från början delades en minnespenning ut
Något som kan vara roligt att känna till är att det vid det allra första Vasaloppet (1922) var så att samtliga som fullföljde loppet fick en ”minnespenning”.
Till året därpå fastställdes maxtiden för att erhålla minnespenningen till segrartiden + 50 procent.
Tidningen Dalpilen kommenterade maxtiden för penningen med: ”Efter vad som visade sig i fjol är denna begränsning för de flesta av ringa eller ingen betydelse.”
Riktigt så enkelt blev det inte för alla att skida hem ”penningen”. 😅
3 olika kategorier av medaljer i Vasaloppet
Vasaloppets medaljer delas från 2020 in i tre olika kategorier:
- Placeringsmedaljer
- Prestationsmedaljer
- Deltagarmedaljer
Placeringsmedaljer
En nyhet är att placeringsmedaljer guld, silver och brons kommer att delas ut till ettan, tvåan och trean i de sex individuella tävlingsloppen Vasaloppet, Tjejvasan, Cykelvasan 90, Ultravasan 90, Ultravasan 45 och Trailvasan 30.
Prestationsmedaljer
Prestationsmedaljer delas ut i Vasaloppet och Ultravasan 90.
I Vasaloppet har prestationsmedaljer delats ut ända sedan 1923 till alla som åker i mål inom segrartiden + 50 procent.
Deltagarmedaljer
Vasaloppets deltagarmedalj delas ut i samtliga lopp till alla ”övriga deltagare” som fullföljer sitt lopp, det vill säga de som inte får placerings- eller prestationsmedalj.
Fakta: Vasaloppets nya medaljer
- På medaljernas framsida finns den stiliserade bilden av Gustav Vasa. På baksidan står devisen ”I fäders spår för framtids segrar”.
- Metallen i medaljerna är mässing, bestående av till största delen av återvunnen koppar.
- Alla medaljer i 90-kilometersloppen är 60 millimeter i diameter.
- Prestationsmedaljen skiljer sig från deltagarmedaljen genom att den har en guldkant runtom.
- De kortare loppens medaljer är 45 millimeter i diameter.
Inget årtal på medaljen
Med tanke på hållbarhetsaspekter kommer medaljerna i Vasaloppets lopp inte att vara årsbundna. Medaljer som inte delas ut 2020 kan med andra ord sparas till 2021 och så vidare.
Vill deltagarna inte ha någon medalj så behöver de inte ta emot någon efter målgång.
Diplom utdelas också till samtliga deltagare (förutom i Blåbärsloppet).
Andra medaljer i Vasaloppet
Sedan tidigare finns 10- och 20-årsmedaljer för dem som genomfört Vasaloppet eller Öppet Spår 10 eller 20 gånger (ett lopp per år får räknas).
Den som har fullföljt Vasaloppet eller Öppet Spår 30 gånger tilldelas en veteranmedalj, medan den som fullföljt 40 eller 50 lopp tilldelas en särskild plakett.
Nattvasan 90 räknas in som medaljår från och med 2020.
Medaljtid i Vasaloppet
I Vasaloppet 2019 fick 1 926 herrar och 118 damer medalj.
Medaljtiden blev 2019 för herrar 6.58.53 ,och för damer 7.21.37. Detta då Tore Björset Berdals segertid var 4.39.15 och Britta Johansson Norgrens 4.54.24.
I löploppet Ultravasan 90 tilldelas prestationsmedalj till dem som tar sig i mål inom 9,5 timmar (herrar) och 11 timmar (damer).
Sammanfattande frågor och svar
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h4″ question-0=”🏅 Får alla som fullföljer Vasaloppet medalj?” answer-0=”Ja, från och med Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka 2020 kommer alla deltagare som fullföljer sitt lopp att få en så kallad deltagarmedalj.” image-0=”” headline-1=”h4″ question-1=”⛷️ Finns medaljtiden kvar?” answer-1=”Ja, prestationsmedaljer delas ut i Vasaloppet och Ultravasan 90. I Vasaloppet har dessa medaljer delats ut sedan 1923 till alla som åker i mål inom segrartiden + 50 procent. I löploppet Ultravasan 90 gäller tiderna 9,5 timmar (herrar) och 11 timmar (damer).” image-1=”” headline-2=”h4″ question-2=”❄️ Vad brukar medaljtiden vara?” answer-2=”Medaljtiderna varierar beroende på väder och vind. Medaljtiden 2019 var för herrar 6.58.53 och för damer 7.21.37. Detta då Tore Björset Berdals segertid var 4.39.15 och Britta Johansson Norgrens 4.54.24. 2019 fick 1 926 herrar och 118 damer medalj.” image-2=”” headline-3=”h4″ question-3=”🥇 Var kan jag läsa mer om Vasaloppets medaljer?” answer-3=”Du hittar mer information om de olika medaljerna i Vasaloppet här på Stavguiden.se.” image-3=”” count=”4″ html=”true” css_class=””]
Tips: Var noggrann när du ska välja stavar – vi hjälper dig!
Att välja rätt stavar för din aktivitet kan vara svårt eftersom det finns mängder av varumärken och modeller att välja mellan.
Skillnaderna är oftast små, men de kan vara helt avgörande för hur stavarna passar just dig – och det är just därför vi har skapat Stavguiden.
Syftet med Stavguiden är kort och gott att hjälpa dig välja rätt stavar, så att upplevelsen blir roligare! Klicka dig vidare till våra guider för att läsa mer.
[maxbutton id=”6″ ]
[maxbutton id=”4″ ]
[maxbutton id=”3″ ]
Var köper jag bra utrustning för friluftsliv?
Vi som skriver Stavguiden har själva använt återförsäljarna Outnorth och Outdoorexperten. Även Stadium och Sporttema säljer olika typer av stavar och annan utrustning. Jämför de olika sajternas utbud och priser för att hitta den som passar dig bäst.
Inspireras av utbudet inför din nästa tur!
[maxbutton id=”2″ ]
[maxbutton id=”1″ ]